Ockels Erfenis

BNN-VARA

Wubbo Ockels was de eerste Nederlander in de ruimte. Net als de meeste astronauten die de aarde van een afstand hebben gezien kwam Ockels terug als een ander mens. Hij zag onze planeet in al zijn kwetsbaarheid en wist: hier moeten we zuinig op zijn, er is er maar één. Terug op aarde wilde Ockels ons dat gevoel ook geven, maar hoe doe je dat bij mensen die niet in de ruimte zijn geweest?

Op zijn sterfbed deed Ockels een oproep. Red de aarde. Doe iets, al is het maar iets heel kleins. Zijn oproep heeft gehoor gekregen. Nu, precies vijf jaar na zijn dood zijn tientallen leerlingen van Ockels bezig met het uitwerken van zijn vindingen en ideeën. Er zijn inmiddels vliegers die energie opwekken, er is een zonneauto-team dat bijna elke grote race wint en zijn duurzame zeilschip wordt klaargemaakt voor een reis naar de Noordpool en nu ook de documentaire Ockels Erfenis..

'Ockels Erfenis' is gemaakt door filmmaker Daan van Alkemade. “In de zomer van 2013 las ik in de krant dat Wubbo Ockels niet lang meer te leven had. Ik heb het altijd een fascinerende man gevonden, omdat hij zulke opmerkelijke dingen uitvond. Ik mailde hem, ik wilde graag een uitgebreid interview met hem doen over zijn drijfveren en over de toekomst van zijn uitvindingen. Dat vond hij een goed idee, we noemden het project Ockels Erfenis. Nu, vijf jaar na zijn dood ben ik op zoek gegaan naar zijn uitvindingen en kijk ik of ze nog steeds werken en wie er mee verder zijn gegaan. Tijdens dat proces leerde ik Ockels door verhalen van anderen steeds beter kennen”.

'Ockels Erfenis' is uitgezonden door BNNVARA op NPO3.